26.03.15

літературно-музичний альбом «Дзвін єднальних нот і слів»

   24 березня 2015 року на виконання указу президента України «Про відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну України» в обласній бібліотеці для юнацтва було представлено літературно-музичний альбом «Дзвін єднальних нот і слів».
   Під час заходу учні вищого професійного училища сервісу і дизайну дізналися про життєву стежину українського священника, композитора, диригента, громадського діяча, автора музики Державного Гімну України.
   Михайло Вербицький  почав писати музику ще в юнацькі роки.  Першими його творами були церковні хори, та згодом він звернувся до оркестрової музики. З його оркестрових композицій відомі 12 симфоній, 2 полонези і кілька невеликих п’єс. Вербицький першим з галицьких музикантів звернувся до поезії Шевченка.  Написана ним епічна кантата «Заповіт», належить до його найвидатніших творів.
  Однак найбільшим внеском Вербицького у розвиток культури українського народу є написання  музики до твору «Ще не вмерла Україна», який спочатку був національним гімном, а нині – це Державний Гімн України.
  Молоді була представлена мультимедійна презентація та книжково-ілюстративна виставка «Творець українського гімну».

Немає коментарів:

Дописати коментар