16.01.14

"Доля, осяяна талантом" (до 70-річчя житомирської поетеси Марії Григорівни Павленко)

Все йде, все минає… Та залишається пам‘ять, добра слава про людей, що мандрують у світи у пошуках краю землі, у пошуках істини та правди. В історії залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам‘ятає і шанує все людство. До них належить й ім‘я великого українського поета Т.Г. Шевченка. Весь свій могутній талант він присвятив служінню народові.
Т. Шевченко – символ чесності, правди і безстрашності, великої любові до людини. Поезію Шевченка люблять усі народи.


2014 рік офіційно названий роком Т. Г. Шевченка. 9 березня 2014 року минає 200 років від дня народження Пророка українського народу, великого мислителя та поета, неперевершеного художника та мудрого громадського діяча.
Обласна бібліотека для юнацтва не стоїть осторонь цієї визначної для України події. Тож цикл заходів, які проходитимуть у 2014 році, буде приурочений відзначенню цієї події.
16 січня в обласній бібліотеці для юнацтва відбулась зустріч з відомою житомирською поетесою – Марією Григорівною Павленко. Житомирським Поліссям, звідки вона родом, де живе і працює зараз, освітлені і пропахлі кращі її вірші.

Ім‘я поетеси Марії Павленко відоме українському читачеві. Доробок її схвально поцінований критикою, у 2013 році поетеса стала лауреатом Огієнківської премії в галузі літератури.
З 1970 року вона є членом спілки письменників України. Рекомендували її до спілчанської родини визначні митці – поети Максим Рильський, Дмитро Павличко та Михайло Клименко. Письменницький квиток вручав Степан Олійник.
Марії Павленко судилося спілкуватися з багатьма видатними письменниками минулої доби – Павлом Тичиною, Павлом Загребельним, Андрієм Малишком та багатьма іншими, які прихильно ставилися до творчості обдарованої авторки.
Магія таланту письменниці, її лірична теплота стали цінним дарунком читачеві. Поезії Марії Павленко – поезії любові і віри, які приборкують людські болі і страждання.  Це велетенська духовна свіча, що протистоїть темряві нашого буття. Вона допомагає уважному читачу знайти багато відповідей на запитання, що його турбують. Справжня духовна енциклопедія таїться в поетичній формі!
         Старшокласники ЗОШ №19 мали гарну нагоду отримати поетичний автограф, почути поезію у виконанні відомої української поетеси, нашої землячки, Марії Григорівни Павленко. До уваги молоді була представлена книжково-ілюстративна виставка «Доля, осяяна талантом».




Немає коментарів:

Дописати коментар