25.10.13

У Житомирі встановлять 5-метровий пам’ятник

Генеральне консульство Республіки Польща незабаром встановить у Житомирі пам’ятник Ігнацію Яну Падеревському. Таке рішення було прийнято 16 жовтня 2013 року , виконавчим комітетом Житомирської міської ради.
5,5-метровий пам’ятник видатному польському державному діячу і музиканту Яну Падеревському встановлять на розі вулиць Київської та Театральної перед Семінарійським костьолом.
Пам’ятник являє собою постамент висотою 3 метри та скульптуру висотою 2,5 метри.
Як повідомила в.о. начальника управління архітектури та дизайну міського середовища Олена Крижанівська, питання щодо встановлення пам’ятника було розглянуто на комісії з топоніміки.
Довідка:
Ігнацій Ян Падеревський (6 листопада 1860 — 29 червня 1941) — видатний польський піаніст, диригент, композитор, філантроп, політик.
Ім’я Яна Падеревського нині носить житомирська музична школа №5. Тут же, на музичній школі №5 встановили пам’ятну дошку польському піаністу.
У Житомирському літературному музеї зберігаються альбоми із автографами Падеревського.
Із Житомиром пов’язана доля рідних композитора. У 1890 році Ян Падеревський придбав для родини будинок у Житомирі на вулиці Подільській, 12. Тут композитор давав невеличкі концерти для родини і друзів.
Батько Ігнація, його сестра та мачуха померли в Житомирі та поховані на Польському кладовищі, а будинок Падеревських зберігся до наших днів.
Управління по зв’язках з громадськістю

З Вікіпедії про Яна Падеревського
 Народився у селі Курилівка Хмільницького району Вінницької області, 6 листопада 1860 року. Мати невдовзі померла після народження Ігнація і його разом із сестрою виховував батько. У 1863 році батько Ігнація брав участь в антиросійському повстанні, за що на рік був ув'язнений у Києві. Повернувшись з ув'язнення в 1865 році батько вирішує переселитися з Поділля, оскільки була загроза репресій з боку влади. Таким чином сім'я приїзджає до села СудилківШепетівському районі Хмельницької області, який на той час був містом, де перебуває з 1865 по 1872 роки. Батько ще раз одружується. Відомо, що в цьому селі в 1875 році у Гната з'явився рідній брат (по батькові) Йосип, який в майбутньому став знаним педагогом.
Пізніше велику роль в освіті Ігнація зіграв товариш його батька, учасник антиросійського повстання 1830 року Міхал Бабинський.
У 1872-1878 роках навчався у Варшавському музичному інституті, по закінченню підробляв грою на вечірках, компонуванні та виконанні власних пісень, а також приватними уроками. У 1880 році він одружився на Антоніні Корсак, яка, однак померла 1881 року, залишивши Ігнація з маленьким сином Альфредом. Того ж року Падеревський поїхав на стажування до Берліну.

Музична кар'єра[ред. • ред. код]


Погруддя І.Падеревського в алеї Слави (м. Кельце)
За кордоном Падеревський зустрів визначну польську артистку Олену Морджеєвську. Захоплена його талантом, артистка допомогла Ігнацію грошима, завдяки чому він зміг продовжити навчання у Відні під керівництвом Теодора Лешетицького. Він же пізніше допоміг Падеревському працевлаштуватись у Страсбургу1887 року Падеревський дебютував як піаніст, а 1888 року відбувся його перший великий концерт у Парижі. Там він познайомився і подружився з композитором Камілем Сен-Сансом.
Пізніше деякий час він жив у Лондоні, де давав концерти, зокрема, перед королевою Вікторією. Значний успіх мало його перше турне по США у1891-1892 роках, де його називали найбільшим за всіхметромкоролем піаністівчаклуном клавіатури. В російській газеті за 1899 рік «Петербург» писали: «Він зазнав овацій, яких не зазнав жоден із артистів на концертній естраді, його закидали квітами та вінками». Маестро викликав захоплення також і своєю зовнішністю. Довге руде волосся, аристократичність, невимушеність, елегантність, витонченість манер. Молоді музиканти намагалися копіювати і наслідувати його, особливо в плані зовнішнього вигляду, стилю одягатися.
1899 року Падеревський оженився на Олені Гурській. Подружжя оселилися в селищі Моргес, неподалік Лозанни (Швейцарія), а також придбалимаєток в Малопольському воєводстві.
Наприкінці століття Падеревський створив свою єдину оперу, Манру, що була поставлена в 29 травня 1901 у Дрездені, а невдовзі — у Львові. 1902 року опера 9 разів була поставлена в Метрополітен опера, ставши єдиною оперою польського композитора, що була поставлена в цьому театрі.

Політична кар'єра[ред. • ред. код]


Рояль І.Падеревського, дарований польському посольству у Вашингтоні
Політична діяльність Яна Падеревського почалася 1908 року, коли на його прохання скульптор Антон Вівульський створив пам'ятник на честь перемоги польських військ в Грюнвальдській битві1910 року монумент був представлений у Кракові в присутності понад 150 тисяч осіб[1], де сам Падеревський виголосив промову, в якій відстоював ідею незалежності Польщі.
З вибухом I світової війни, використовуючи свою популярність на Заході, Падеревський почав проводити широку дипломатичну діяльність в польських інтересах. Зокрема організував фонд у допомогу жертвам війни i був одним із співзасновників комітетів допомоги полякам у Лондоні,Парижі, а в 1915 році разом з Г. Сенкевичем також у Швейцарії. Того ж року виїхав до США, де продовжив політичну діяльність. Перед кожним своїм виступом він говорив про незалежність Польщі.
Невдовзі йому вдалося зблизитися з радником президента США ВільсонаЕдварда Хауза. Пізніше зустрівся з самим президентом, якому в січні1917 року направив меморандум стосовно становища Польщі. Можливо це зіграло не останню роль у включенні питання становлення незалежної польської держави у 14 пунктах Вільсона. В серпні 1917 року став представником Польського народного комітету у США, очолюваного Р. Дмовським.
З поверненням на батьківщину Юзефа Пілсудського, який доручив формувати уряд Є. Морачевському, наприкінці 1918 року до Польщі повернувся і Падеревський. Прибуття Падеревського до столиці підтримало настрій повстанців 1919 року. У Варшаві Падеревський зблизився з Пілсудським, ставши посередником між ним і табором Дмовського, а 16 січня 1919 став прем'єром, виконуючи також функції міністра закордонних справ. Проводив загарбницьку політику щодо Західньо-Української Народньої Республіки, яка закінчилась цілковитою окупацією Галичини в липні1919 року.[2]
Разом з Р.Двомським, Падеревський представляв Польщу на конференції в Парижі, що закінчилася підписанням Версальського трактату, що завершив І світову війну. Падеревський підтримав Тадеуша Розвадовського у його планах створення Американського легіону, який мав боротися в Польщі проти більшовиків. У висліді цих дій постала польсько-американська авіаційна ескадра ім. Т.Косцюшки. Падеревському не вдалося досягти всіх цілей польської сторони, але він показав себе здатним парламентером і дипломатом. В той же час його безпартійний уряд критикували і ліві i праві. Падеревський розумів, що його уряд є тимчасовим і в грудні 1919 років пішов у відставку. Потому виїхав до Швейцарії де на деякий час відійшов від політики.
Однак вже в 1920 році повернувся на Батьківщину у розпал польсько-радянської війни. Він став посланником польського уряду до Ліги Націй, цю функцію проте виконував лише до1921 року.

Міжвоєнні роки[ред. • ред. код]


Ігнацій Ян Падеревський, 1930-ті роки
1922 році Падеревський знову виїхав до США, де повернувся до концертної діяльності. Концертне турне принесло йому астрономічну на той час суму — 500 тис. доларів. Пізніше він також зайнявся благодійністю, зокрема 1932 року виступ Падеревського на Медісон-сквер-гарден зібрав 16 тисяч глядачів, гроші від концерту він передав безробітнім американським музикантам. У ці роки Падеревський отримав чимало почесних титулів, зокрема британський король Георг V надав йому титул лорда.
По смерті Пілсудського 1935 року, Падеревський разом з Владиславом Сікорським став співзасновником організації Front Morges. Ця організація була опозиційно налаштована проти авторитаризму, головною її метою була демократизація польського життя, а Падеревський навіть розглядався як кандидат у президенти Польщі.
З вибухом II світової війни, Падеревський увійшов до екзильного уряду Польщі. Він був головою Національної ради Польської Республіки в Лондоні, яка замінила сейм у вигнанні. В 1940 році попри погіршення стану здоров'я, виїхав до США де його діяльність була спрямована на боротьбу за незалежність Польщі. Зокрема сприяв отриманню кредитів для польських збройних сил на Заході.

Смерть і поховання[ред. • ред. код]


Гроб Падеревського в храмі св. Івана Хрестителя
Помер 29 червня 1941 року в Нью-Йорку. З цього приводу генерал Сікорський у наказі №11 зазначив:
Польський народ сповнений глибоким сумом пам'яті І. Падеревського, втрачає з Його відходом від нас назавжди одного з самих великих його провідників. Шануємо його пам'ять!
Початково прах Падеревського було поховано на Арлінгтонському цвинтарі у Вашингтоні, а 1992 році труну з його прахом було перевезено до Польщі і поміщено у храмі св. Івана Хрестителя у Варшаві.

Нагороди і звання[ред. • ред. код]


Пам'ятник І.Падеревському в Уяздовському парку (м. Варшава)

Вшанування пам'яті[ред. • ред. код]

  • 11 листопада 2003 р. в парку імені Генріха Йордана у Кракові відбулося відкриття погруддя Ігнація Падеревського в рамках проекту «Відомі поляки ХХ ст».
  • 29 жовтня 2010 року Сейм Республіки Польща прийняв постанову, в якій вшанував пам'ять Ігація Яна Падеревського на честь 150 річниці з дня народження. З цієї ж нагоди була випущена марка з фотографією піаніста[3].
  • Міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського» у Львові, 16-18 листопада 2012 р[4].

Немає коментарів:

Дописати коментар