14.06.16

Виставка однієї картини «Українська мрія » Наталії Мощенко

       В  бібліотеці, в червні 2016 року, до 20-річчя з Дня Конституції України, відкрилась виставка однієї картини «Українська мрія »  житомирської художниці Н. Мощенко. В 2015 році з великим успіхом експонувалася  виставка «Абетка стилю»  цієї художниці. Співпраця з нею продовжується. Творчість Наталії звернена до теми майбутнього України.
        Поштовхом до ідеї створення картини “Українська мрія” Н. Мощенко став відгук однієї дівчини студентки, що завітала  на художню виставку. У книзі відгуків вона написала:
 “Хотілося б попросити Вас намалювати мрію, не свою, а спільну, українську. Вознюк Настя ЕП-40, ЖДТУ”
        З тих пір художниця почала активно міркувати над визначенням того, що саме має бути на полотні? Якою мусить бути спільна українська мрія? Адже в Україні живуть дуже різні люди. Кожен з нас має свій погляд на різні речі: на економіку, політику, культуру країни та інше.
    Було вирішено зробити соціальне опитування серед родичів та друзів. І  думки лише підтвердились – кожен говорить про своє, кожен формує спільну українську мрію на фоні своїх власних потреб.
        Наприклад,  мама Наталії вже дуже давно працює у сфері дитячого виховання і її українська спільна мрія така: щоб народжувалися щасливі діти, які є основою українського народу. Дехто планував виїхати за кордон, тому у мріях бачив волю українського народу. Хтось, поглиблюючись у політику, розповідав про те, що Україна мусить процвітати і бути незалежною. Та інше.
           Н. Мощенко створила картину, де кожен знайде для себе своє.

                                                        Ідея створення картини   
                                               «Українська мрія»
                                                               Наталії Мощенко

                                                           
                                                                   * * *
Дуби (незламний дух, процвітання)
Дерево – це символ духовної культури народу. На картині зображені три 1000-річних дуби Тараса Шевченка (Черкаська обл., Звенигородський р-н, с. Будище). Являють собою основу композиції, несхильний стержень, незламний дух українського народу, про який виспівував Тарас Шевченко у своїх творах. Саме дуб – це символ мужності, витривалості, благородства та процвітання. Як три велетенські слони тримають Землю (символізуючи матерію, ідею, слово), так і три дуби тримають на собі Україну.

Україна (цілісність)
У дубовому листі розташована Україна (географічні контури), де збережені усі регіони країни. У тому числі Автономна Республіка Крим. Символізує цілісність країни.

Небо, поле (воля, родючість)
Фон композиції – жовто-блакитний прапор України. Стилізоване чисте спокійне українське небо і родюче поле, де вже зібраний врожай у снопи (орнаментально).

Птахи (вільний народ)
Вільно літаючі кольорові пташки на картині відображають різних людей, які можуть мати абсолютно протилежні погляди на різні речі, але в цілому створюють вільну, сильну духом українську націю.

Коріння (сила роду, традиції)
Здатність відчувати глибоку любов, повагу та вдячність до батьків, дідів та прадідів. Шанування та збереження сімейних та спільних українських традицій.

Книги (історія, мудрість, наука)
Книги у роботі “Українська мрія” символізують історію українського народу, яку вивчаємо і пам’ятаємо. А також мудрість, яку передаємо в покоління з поколінь. Символізує високі розумові здібності української молоді (це відзначається за кордоном). Символізує Конституцію України.

* * *
Отже, на картині “Українська мрія” можна спостерігати цілісну Україну, яка має потужну основу (благородність, процвітання, незламний дух). Ясне блакитне небо та родючість землі, вкриту золотистим колоссям, соняшниками. Вільний народ, який зберігає українські традиції та шанує пам’ять предків, історію та високу працездатність.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар