16.11.13

«Бібліотека - осередок культури: соціально-культурна динаміка розвитку сучасної бібліотеки»

Під такою назвою 14 листопада в  Обласній бібліотеці для юнацтва  відбувся обласний семінар для бібліотечних працівників районних та міських бібліотек, що обслуговують юнацтво.
          Відкрила семінар директор бібліотеки Галина Таранюк, яка привітала учасників заходу та ознайомила присутніх з програмою семінару, зазначивши, що стрімкий розвиток інформаційних технологій вимагає від сучасного бібліотекаря неабияких знань і соціальної активності.  Вона також побажала  бібліотекарям  завжди «тримати хвилю»  перетворень у суспільстві та у бібліотечній галузі.
         Провідний спеціаліст управління культури і туризму облдержадміністрації Альона Пшевлоцька   наголосила, що утвердженню позитивного іміджу бібліотек як культурних центрів, сприяє активна співпраця з місцевими органами влади, установами, громадськими організаціями, науковими і навчальними закладами, культурними центрами, спільно з якими здійснюються культурно-просвітницькі акції та масові заходи.  
      Під час семінару відбувся історико-краєзнавчий подіум «Духовний скарб і вічний символ українства».   Запрошений   Геннадій Махорін,  кандидат історичних наук, краєзнавець, викладач кафедри історії, політології та філософії Житомирського агроекологічного університету ознайомив присутніх з досі невідомими фактами з життя області від початку заснування до сьогодення  та  видатними особистостями, які відзначилися своїми досягненнями і здобутками. Наголосив, що мешканцям області є чим пишатися і разом з тим  примножувати славу рідного краю своєю працею і досягненнями. Він презентував  свої  нові видання, а також  прокоментував рідкісні світлини, більшість з яких надруковані вперше.
    Науковий працівник відділу етнографії Житомирського краєзнавчого музею Валентина Невецька  не тільки  розповіла про народні звичаї та традиції Поліського краю, історію вишитих рушників, а й продемонструвала  учасникам семінару полотняні чоловічі вишиті сорочки та жіночий одяг.
         Основні завдання  і напрямки діяльності бібліотек на 2014 рік висвітлили провідні спеціалісти бібліотеки у консультаціях:
« Традиційні та інноваційні форми роботи по   популяризації літератури з історико-культурної  спадщини, народознавства, краєзнавства та творів        українських письменників»,  «Морально-етичне та правове виховання юнацтва  засобами бібліотечної роботи», «Екологічне виховання в інформаційному просторі»,  «Естетичне виховання в процесі самовизначення    юнацтва». За зазначеними питаннями відбулася дискусія.
     Окрасою семінару стала  презентація музичного лабіринту «Яскрава музика від чистого серця», під час якої присутні мали змогу  познайомитись з
основними подіями життя і творчості  німецького композитора  Ріхарда Вагнера, угорського композитора  Імре Кальмана,  засновника нової віденської опери та   українського композитора і музикознавця, нашого сучасника Мирослава Скорика).
       У рамках семінару відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу  буктрейлерів «Оживають герої на екрані у рекламі». Ними стали Олеся Омелянчук, бібліотекар І категорії  Попільнянської районної бібліотеки(І місце), Марини Тарасюк, методист Коростенської міської бібліотеки(П місце), Майя Омелянчук, бібліотекар с. Сусли Новоград-Волинського району(Ш місце).
       Такі зустрічі – це чудова нагода  поспілкуватися   в дружній і творчій атмосфері, обмінятися інноваційним досвідом,  познайомитись з новими напрацюваннями, визначити  вектори  власної  діяльності,   взяти чимало ідей, методик та варіантів вирішення того чи іншого питання в роботі з юнацтвом у регіонах Житомирщини.

       Підсумовуючи результати семінару всі без винятку учасники наголошували на важливості та актуальності розглянутого матеріалу і дали  високу оцінку фахівцям Обласної бібліотеки для юнацтва. 










Немає коментарів:

Дописати коментар