10.04.14

Туберкульоз : міфи і реальність.

На сьогоднішній день однією з головних загроз для здоров’я людства є туберкульоз. Помиляються ті, хто вважає цю хворобу проблемою безхатьків, алкоголіків, наркоманів, бідняків. Статистика стверджує, що ця страшна і підступна інфекція все частіше уражає і забезпечених людей. Фізичне і моральне виснаження, а також ослаблений імунітет - сприятлива сфера для зараження туберкульозом.
Ось чому 10 квітня в Обласній бібліотеці для юнацтва на засіданні школи правових знань «Підліток» відбувся інформаційний репортаж «Туберкульоз : міфи і реальність» за участю лікаря-фтизіатра міського протитуберкульозного диспансеру Олени Капеліст та старшокласників ЗОШ № 17.
Олена Капеліст розповіла підліткам, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, бацилами туберкульозу інфіковано третину населення Землі. Україна не стала винятком. З 1995 року в країні зареєстровано епідемію туберкульозу, яка прогресує і набуває широких масштабів. Головна небезпека цього захворювання в тому, що люди недооцінюють наслідки, які воно завдає організму. Адже ця хвороба вражає очі, кістки, головний мозок, шлунок тощо, хоча найчастіше під удар потрапляють легені. Збудник туберкульозу (паличка Коха) чекає нас всюди: на ринках, у магазинах, у громадському транспорті та місцях масового скупчення людей. Джерелом зараження іноді стають хворі на туберкульоз свійські тварини та птиця.
Лікар також розповіла про основні клінічні прояви, діагностику, лікування і профілактику хвороби. Вона підкреслила, що від туберкульозу не застрахована людина будь-якого віку, статі. Особливо небезпечне зараження для дітей та підлітків, оскільки вони найбільш вразливі до різних інфекційних захворювань. Спеціаліст зауважила, що виникнення туберкульозу значною мірою залежить і від стану захисних сил організму. Тому щоб протистояти інфекції, потрібно вести здоровий спосіб життя : займатися фізкультурою і спортом, правильно харчуватися, дотримуватися правил особистої гігієни, жити в гармонії з природою.
На завершення заходу бібліотекарями була представлена виставка-застереження «Туберкульоз не вибачає недбалості»,на якій були представлені нові книги та періодичні видання.





Немає коментарів:

Дописати коментар