11.09.17

   
   
   

Житомиряни обрали улюблені вірші про Україну
24 серпня з нагоди Дня Незалежності України відбулися вуличні читання поезії «Я люблю цю країну», організовані Житомирською обласною бібліотекою для юнацтва.
На заході, що відбувся на пішохідній вулиці Михайлівській м. Житомира, були представлені вірші українських поетів XX-XXI століть про любов до Батьківщини з фондів бібліотеки. Бібліотекарі пропонували перехожим обрати з представлених книг вірш до вподоби та прочитати його вголос. У подарунок всім учасникам читань працівники бібліотеки робили патріотичний аквагрим в кольорах прапора або тимчасове татуювання тризуба в техніці мехенді.
До читань долучилися юні та дорослі житомиряни, мешканці області та гості міста. Особливо приємно було почути вірші про Україну у виконанні маленької дівчинки, яка постійно проживає у Польщі, та дівчини-підлітка, що приїхала з окупованого Криму. До читань долучилися й знані мешканці міста – журналісти, актори, зокрема режисер театру імені Івана Кочерги Петро Авраменко, який прочитав вірш Ліни Костенко «Дума про шлях».
Серед запропонованих для читання поезій були представлені твори Юрія Андруховича, Івана Багряного, Світлани Бойченко, Сергія Жадана, Ліни Костенко, Вадима Крищенка, Івана Низового, Олега Ольжича, Михайла Пасічника, Максима Рильського, Володимира Самійленка, Василя Симоненка, Кузьми Скрябіна, Володимира Сосюри, Павла Тичини, Володимира Шинкарука та інших поетів-сучасників.
Частіше за інших звучали на читаннях вірші Ліни Костенко, Кузьми Скрябіна та нашого земляка Вадима Крищенка.
Безумовним лідером читань став вірш Ліни Костенко «Усе моє, все зветься Україна»:
Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–
оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є – дорога, явори,
усе моє, все зветься – Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
що хоч спинись і з Богом говори.
Приємною несподіванкою для організаторів стали виконання деякими учасниками напам’ять віршів Тараса Шевченка та Павла Глазового, авторські виконання власних поезій та акапельні співи пісень про рідну Україну.
Фотоальбом зі світлинами заходу дивіться за посиланням: http://www.facebook.com/pg/libraryyun/photos/?tab=album&album_id=320366558434389

Немає коментарів:

Дописати коментар