11.09.17

Пізнаємо Європу разом
15:18
   
  
   
 
      1 вересня в обласній бібліотеці для юнацтва відбувся молодіжний діалог «Дотик до Європи». Про свій досвід подорожей та навчання в країнах ЄС розповідали молоді житомиряни.
      Зі старшокласниками спілкувались: читачка нашої бібліотеки, переможниця обласного конкурсу та фіналістка Всеукраїнського конкурсу «Україна – Європейська держава» Аліна Гановська; студент університету Миколи Коперника в місті Торуні Євгеній Коваленко та директор польського студентського клубу Валентина Юсупова.
      Аліна Гановська розповідала про свої подорожі країнами Європи. Вона відвідала Польщу, Австрію, Німеччину, Угорщину, Францію, Італію, Болгарію, Словенію, Монако, Чехію. Кожна країна вражає по-своєму: історією, архітектурою, економічним розвитком, рівнем життя, менталітетом звичками. Однією з останніх подорожей Аліни була північно-західна Німеччина, яка зберігає свою автентичність, мову з її діалектами, традиції. За спостереженнями Аліни, німці живуть впорядкованим та повним життям, особливу увагу приділяють здоровому способу життя і вихованню дітей. І хоча зараз Аліна планує жити у Німеччині, де працює за контрактом її чоловік, вона зізналася, що найбільше їй припадає до душі стиль життя південної Франції. Під час своєї розповіді Аліна Гановська постійно підкреслювала, що в подорожах їй завжди допомагало знання англійської та німецької мов. Вона закликала школярів наполегливо вчити мови, адже це дає більше можливостей для навчання та подорожей.
      Колишній студент ЖДУ ім. Івана Франка, а нині студент університету Миколи Коперника в Торуні (Польща) Євгеній Коваленко розповів про місячне стажування у Варшаві та нинішнє навчання в магістратурі. Він поділився враженнями про організацію навчального процесу в польських університетах та власним досвідом подолання мовного бар’єру. Євгеній зазначив, що навчання в польському університеті більш спеціалізоване, студент не розпорошує свої зусилля на вивчення всіх дисциплін, а має змогу ґрунтовно опанувати обраний фах. Темою магістерської роботи Євгенія є лікування хворих з вадами слуху за допомогою музики. Він сподівається, що зі своєю спеціальністю зможе себе реалізувати в Україні.
   Валентина Юсупова, директор польського студентського клубу, що працює при факультеті соціальної психології ЖДУ ім. Івана Франка, ширше розповіла про можливості студентського обміну та стажування в Польщі. Вона закликала молодь використовувати різні можливості для навчання та розвитку: вивчати мови, брати участь у громадській діяльності, спілкуватися та дізнаватися про існуючі програми навчання та міжнародних обмінів.
   Цим заходом обласна бібліотека для юнацтва відкрила новий проект, яким матиме загальну назву «Молодіжні діалоги» і передбачатиме живе спілкування молодих житомирян з різних цікавих та проблемних тем.

Немає коментарів:

Дописати коментар